onsdag 7. mai 2014

Forbrenningsreaksjon

I dette forsøket skal vi se hva skjer under en forbrenningreaksjon.

Utstyr:
- Magnesiumbånd
- Flamme, feks lighter

Bakgrunnsstoff:
Først og fremst må vi se nærmere på hva en forbrenningsreaksjon er. En forbrenningsreaksjon oppstår når et stoff reagerer med oksygengassen i lufta. Det vil da bli frigjort energi og vi får en temperaturstigning. Vi kan dermed se at i en forbrenningreaksjon er vi avhengig av tre forskjellige elementer: Brennbart stoff, oksygen og varme

Desto mer energi det brennbare stoffet frigir, desto varmere blir det. Fullstendige forbrenninger oppstår når stoffer reagere med rikelig tilgang på oksygen, det kan da bli dannet karbondioksid og vann. Er det ikke nok tilgang på luft, får vi en ufullstendig forbrenning. Det vil da bli dannet CO, en gass som også kalles kullos og er fargeløs, luktfri og svært giftig.

Fremgangsmåte og konklusjon:
Vi tente på magnesiumringen og oppserverte at den begynte å brenne. Vi vet at alle de tre elementene var tilstedet, og at dette forklarer "brannen". Vi så et sterkt lys, noe som tilsier at brennverdien i brennstoffet er høyt. Vi merket ingen temperaturforskjell i rommet, grunnen til dette er at flammen kun var til stedet i noen få sekunder. Inne i flammen derimot, er det helt klart en sterk temperaturøkning.



















Dette forsøket beviser at i en forbrenningsreaksjon er du avhengig av de tre elementene: brennbart stoff, oksygen og varme. Grunnstoffet magnesium reagerer med oksygen, og vi får en kjemisk forbindelse mellom de to. Dette kalles oksider. Når magnesium brenner, får vi dermed magnesiumoksid (MgO) og det frigis varme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar